Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Δαμάζοντας τα κύματα...

Δεν είχα υπολογιστή, γιατί ταξίδευα για την αγαπημένη μου πόλη-όχι το Τόκυο, την άλλη αγαπημένη μου πόλη, τη Θεσσαλονίκη, οπότε έγραψα αυτό το ομολογουμένως λίγο πιο χαρούμενο από το προηγούμενο άρθρο σ’ ένα τετράδιο, πολύ ευχάριστο, με εικόνες από ασπρόμαυρες ταινίες, όπου φιλιούνται διάφοροι παλιοί πανέμορφοι ηθοποιοί.
Το κατάλληλο τετράδιο για να γράψεις ένα άρθρο για τον έρωτα.
Επίσης, είναι καλό καμιά φορά να γράφεις και στο χέρι, γυρνάς λίγο πίσω κι ίσως μπορέσεις να θυμηθείς πράγματα από το παρελθόν: πώς συναντιόσουν με τους φίλους σου πριν έρθουν τα κινητά-τυχαία; Είχαμε όλοι το κληρονομικό χάρισμα της ενόρασης; Δεν το καταλαβαίνω, τώρα γιατί πρέπει να μιλήσουμε 14 φορές πριν το ραντεβού;
Ξεφεύγω, όμως, και το θέμα μας είναι ο έρωτας. Ο έρωτας, που λέτε, φίλοι μου, πιστεύω, τον αλλάζει τον άνθρωπο. Τον κάνει πιο ήρεμο, προσηνή, γαλήνιο, ευχάριστο (σχετικά), να χαμογελά περισσότερο και να μιλά καλύτερα (τον φυσιολογικό άνθρωπο. Διότι τον βλαμμένο δεν τον σώζει ούτε ο έρωτας ούτε ο Δαλάι Λάμα ούτε τίποτα).
Και το λέω αυτό, διότι τελευταία βλέπω διάφορους έρωτες τριγύρω μου να γεννιούνται και να ανθίζουν και να κάνουν όλα αυτά που συνήθως κάνει ένας έρωτας. Και παράλληλα βλέπω διάφορους ερωτευμένους φίλους μου (ξέρουν αυτοί, δεν θα τους δώσω τώρα στεγνά) να παθαίνουν όλα τα προαναφερθέντα.
Εγώ; Α, εγώ είμαι μονίμως ερωτευμένη (με το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου, πρέπει να ξέρετε, είναι σαν αυτούς τους παλιούς ηθοποιούς που σας έλεγα) και γι’ αυτό δεν παρατηρούνται αλλαγές επάνω μου: χαμογελάω ηλιθιωδώς και χαχανίζω αδιακρίτως, σαν τη Γιαδικιάρογλου, από γεννησιμιού μου, διότι και πριν το πιο όμορφο αγόρι του κόσμου, εγώ ερωτευόμουν σε εβδομαδιαία βάση.
Τέλοσπαντων, εντάξει, δεν ήταν όλα αυτά έρωτες, καθώς, ο πραγματικός έρωτας όταν έρθει, αντίθετα με ό, τι πιστεύεται, δεν τον καταλαβαίνεις, διότι σε βαράει κατακέφαλα, είτε σιγά σιγά και ύπουλα είτε άμεσα και δραστικά, δεν έχει σημασία, το κατακέφαλα παραμένει: σου διαλύει την αντίληψη, σου κόβει τα γόνατα και σου αλλάζει τον αδόξαστο γενικώς.
Και μετά, μένεις εκεί ξέπνοος, προσπαθείς να συνειδητοποιήσεις το τσουνάμι που σε πέτυχε και να το διαχειριστείς. Σιγά. Άμα ξέρετε εσείς κανέναν που να το διαχειρίστηκε, να μου τον δείξετε.
Αδύνατον να διαχειριστείς ένα τσουνάμι. Δεν μπορείς να το αποφύγεις ούτε να του κρυφτείς, να το ξεγελάσεις, δεν μπορείς να κοροϊδέψεις κανέναν (το χρόνο ή τον εαυτό σου). Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κάθεσαι σαν το βλάκα μπροστά στην οθόνη του 131 και να κοιτάς τη διεύθυνση και το τηλέφωνό του: τα έκανα αυτά όταν δούλευα εκεί, πατούσα το κουμπί που έλεγε ότι δεν δεχόμουν κλήσεις και για κάνα δεκάλεπτο κοιτούσα.
Τέλοσπαντων, όταν δεν κάνεις τέτοιες βλακείες κι όταν τα καταφέρνεις και συγκρατείσαι να μην κλάψεις με τη Μαρία την άσχημη επειδή βρίσκεις παραλληλισμούς ανάμεσα στη δική σου και τη δική της ερωτική ιστορία (βασικά, βρίσκεις παραλληλισμούς ανάμεσα στη δική σου και σε οποιαδήποτε ερωτική ιστορία και κυρίως στις τραγικές, Ρωμαίος κι Ιουλιέτα, Δάφνις και Χλόη κι άλλα τέτοια), το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να τον ζήσεις τον έρωτά σου.
Άλλωστε, και με τα κύματα πιο εύκολο είναι να βουλιάξεις μέσα τους παρά να τα αφήσεις να σπάσουν πάνω σου ή να τα δαμάσεις: είδατε ο Λαρς φον Τρίερ τι έπαθε. Και μετά, με όσο κουράγιο σου έχει απομείνει, να ξεκινήσεις για «νέες ήττες, για νέες συντριβές».

10 σχόλια:

vaso είπε...

ο έρωτας είναι το πιο όμορφο πράγμα που υπάρχει! συμφωνώ μαζί σου και πρέπει ο καθένας μας να τα πάθει όλα αυτά που λές! φιλάκια πολλά φιλενάδα!

Κατερίνα είπε...

Ναι, ναι, Βάσω μου, το λέει άλλωστε και το λαϊκό άσμα:
δεν υπάρχει ωραιότε-
ρη δουλειά από το κόρτε!

Επίσης, δεν θα τον βρω αυτόν που έβαλε χμμ; Τα πόδια θα του κόψω! Άκου χμμ. Χμμ και στα μούτρα σου, ρε.

vaso είπε...

καταλάθος θα το πατήσανε!!! αλλά και πάλι τι σε νοιάζει? σε όποιον αρέσουμε!!! χαχαχα!!!

ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ είπε...

Κοίταξε αν ερωτευτείς και δοθείς στη σχέση εσύ θα πληγωθείς στο τέλος. Αν πάλι ερωτευτείς και με στρατηγική δε θεωρείσαι δεδομένος τότε διαφυλάττεις μεν τον εγωισμό σου αλλά δεν απολαμβάνεις τον έρωτα σε όλο του το μεγαλείο. Σπάνια μέσα σε μια σχέση και οι δύο θα αφεθούν ισόποσα. Αν έχεις πονέσει πολλές φορές από χωρισμούς γίνεσαι σκληρός και την επόμενη φορά έχεις σχέδιο και μέθοδο.Ο μέγας Λιαντίνης είπε κάποτε πως "έρωτας είναι η τέχνη του να φεύγεις " ο δε Σωκράτης ( ο Μάλαμας εννοείται..)είπε μεταξύ αλκοόλης και καπνού πως ο έρωτας είναι ένα χιλιοπαιγμένο και πολυδιαφημισμένο έργο. Τι να πω....

Κατερίνα είπε...

Θα παραβλέψω το γεγονός ότι νιώθω ένα ακαλλιέργητο και ανήξερο ζούδι, το είπαμε, όταν διαβάζω τι γράφεις, και θα πω πρώτον ότι τα φευγιά κι οι χωρισμοί είναι όντως μικροί θάνατοι και δεύτερον ότι τα φοβερά και δραματικά πάθη που σε συγκλονίζουν και σε βυθίζουν σε αλκοόλες και καπνούς, αναπόδραστα λήγουν. Ως εκ τούτου, όσο βαρετό και συνηθισμένο κι αν ακούγεται, πόσο προτιμότερο είναι το ευχάριστο, χειροπιαστό και χαροποιό αίσθημα της βαθιάς αγάπης, έστω κι αν ο έρωτας δεν έχει θέση δίπλα της;

Ανώνυμος είπε...

το φευγιό, τα φευγιά.
το παλτό, τα παλτά.
το μαγιό, τα μαγιά.
το ταξί, τα ταξιά.

νύχτα τα δίνουν τα πτυχία σ αυτή τη χώρα τρομάρα σας !!!!!

Κατερίνα είπε...

Ποιητική άδεια, αγαπητέ ανώνυμε.
Επίσης, και στις άλλες χώρες νύχτα τα δίνουν.
Και, πράγματι, τρομάρα μας!
Αλλά έχω μια απορία: εσένα, από ΟΛΑ αυτά που γράφω, αυτό σου έμεινε; Οποία κακεντρέχεια.
Τέλος, αν και διόλου δε μ' αρέσει να το κάνω αυτό, επειδή με νευρίασες, θα ήθελα να σου πω ότι η δημιουργική αποδόμηση μιας γλώσσας προϋποθέτει και καταδεικνύει τη βαθιά γνώση της.
Αυτά.

Ανώνυμος είπε...

Τι περιμενεις κοπελα μου απο εγκυες πονεμενες μικροαστες- βολεμενες κυριουλες να καταλαβουν? Η επανασταση για αυτες σταματει στους προσκοπους.

ΣΚΥΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΡΩΝ είπε...

Ο έρωτας είναι το πραγματικό συναίσθημα να πω. Η αγάπη είναι σύμβαση που οφείλεται στο βαθύτερο φόβο του ανθρώπου την απόρριψη δηλαδή τον θάνατο. Πονάει ο ρημάδης ο έρωτας!

Κατερίνα είπε...

Δάσκαλε, για να το λες, πονεμένος θα' σαι!
Άσε που, ως γνωστόν, εγώ είμαι συμβασιούχος! Οπότε, με τις συμβάσεις μια χαρά τα πάω, τι να κάνεις που κι αυτές τώρα δεν έχουν προοπτικές ανανέωσης!