Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Ζήσε το μύθο σου.



Έχω να γράψω μια έκθεση στα Γαλλικά για το téléchargement, κι όσοι αδαείς δεν ξέρετε τι σημαίνει αυτό, σημαίνει το κατέβασμα από το Διαδίκτυο, και μαζί μ’ αυτό πρέπει να γράψω για τη σημασία των υπολογιστών στη ζωή των νέων. Τι βλακείες, Θεέ μου, καμία πρωτοτυπία, ακόμα για τους υπολογιστές γράφουνε στις εξετάσεις, χίλια χρόνια δίνω εξετάσεις, χίλια χρόνια τα ίδια θέματα. Εδώ έχει γίνει ο κακός χαμός, οικονομικές κρίσεις, περιβαλλοντικές καταστροφές, αρχαιολογικές ανακαλύψεις, παιδάκια κοιμούνται στις αγκαλιές ζητιάνων (ήμαρτον, παναγία μου, μ’ αυτά τα αξύπνητα παιδάκια), τόσα πράματα, αυτοί, εκεί, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η χρήση των υπολογιστών chez les jeunes.
Καταρχάς, ορίστε, να ένα ωραιότατο θέμα για έκθεση σε όλες τις γλώσσες του κόσμου: οι αστικοί μύθοι, urban legends, les légendes urbaines, Городские легенды κι όπως αλλιώς θέλετε πείτε τους. Πολύ ενδιαφέρον  θέμα,  αναπόσπαστο στοιχείο του σύγχρονου πολιτισμού, ένδειξη και απόδειξη της ευπιστίας του ανθρώπου και της ανάγκης του να πιστέψει σε κάτι πέρα από αυτό που βλέπει, μόνο που τώρα δεν πρόκειται για δράκους και ιππότες, μεταμφιέστηκαν σε εμπόρους νεφρών και πονόψυχους ταξιτζήδες.
Θυμάμαι από τα μικράτα μου, την ιστορία με τον ταξιτζή που κάνει τη βάρδια του ένα βράδυ με βροχή ( παρήχηση του β, χαχα) και κρύο, και βλέπει στην άκρη του δρόμου μια κοπέλα με μαγιό (ή με καλοκαιρινά ρούχα, ανάλογα την εκδοχή, έχω ακούσει και μία πιο kinky, όπου η κοπέλα είναι γυμνή) και σταματάει να την πάρει. Τη λυπάται που τουρτουρίζει και της προσφέρει το μπουφάν του. Την πάει σπίτι, αλλά δεν έχει λεφτά αυτή να τον πληρώσει και της αφήνει και το μπουφάν. Πάει την επόμενη μέρα στο σπίτι να το πάρει, ανακαλύπτει ότι η κοπέλα είναι νεκρή και τελικά βρίσκει το μπουφάν πάνω στον τάφο της. Γνωστό.
Αργότερα, κυκλοφόρησε κι εκείνη η ιστορία όπου κάποιος ή κάποια σου την πέφτει στο κλαμπ, εσύ μεθάς (δεδομένο αυτό με το μεθύσι, πιστεύω ακράδαντα πως ήταν προσθήκη ηθικοπλαστική, για να αποφεύγουμε να μεθάμε στα κλαμπ, κάτι που άλλωστε εγώ έκανα καθημερινά στην εφηβεία μου, πιστεύω κι εσείς το ίδιο) και πάτε σπίτι κι όταν εσύ ξυπνάς το πρωί είσαι στη μπανιέρα, μέσα στον πάγο με σημείωμα δίπλα σου «πάρε αμέσως έναν γιατρό» κι όταν το κάνεις, ανακαλύπτεις πως σου έχουν κλέψει το νεφρό. Στοιχειώδες.
Στην Κέρκυρα, πρωτοάκουσα κι έναν άλλον, με κάποιον που είχε βόα για κατοικίδιο (μόδες και χαρακτηριστικά της σύγχρονης ζωής παρεισφρέουν φυσικά στους αστικούς μύθους) κι ο βόας σταματάει να τρώει και ξαπλώνει δίπλα του, σα να θέλει παρέα. Μόνο που δε θέλει παρέα, αλλά να του πάρει τα μέτρα ώστε να δει αν τον χωράει το στομάχι του για να τον φάει ή να νηστέψει κι άλλο. Για ξαναπές στη μάνα σου πως θέλεις φίδι για κατοικίδιο, τολμάς; Ομολογώ πως κι εγώ τον είχα χρησιμοποιήσει ενάντια στο Γιάννη αυτόν το μύθο, διότι κάποτε ήθελε να πάρει φίδι και να το ταΐζει  παγωμένα ποντίκια που θα είχαμε στην κατάψυξη.  Δεν έπιασε, αλλά ευτυχώς ξέχασε και την ιδέα με το φίδι, γελώντας με το βόα.
Για να δω, ξέρω άλλον αστικό μύθο; Α, ναι, τα παιδάκια που κοιμούνται στις αγκαλιές των μανάδων τους ή των υποτιθέμενων μανάδων τους, επειδή είναι ποτισμένα με βότκα ή με ηρωίνη ή και με τα δύο. Παίζει τις τελευταίες 2 μέρες να το έχω δει αυτό το άρθρο τουλάχιστον 20 φορές σε καμιά 7-8 διαφορετικά σημεία (και κανένα αξιόπιστο, είναι η αλήθεια). Υποθέτω πως, όπως σε όλους τους μύθους, αστικούς, υπεραστικούς, λαϊκούς, εξοχικούς και λοιπούς, υπάρχει ένα ψήγμα αλήθειας, υποθέτω πως όντως κάπου υπάρχει ένα κύκλωμα εκμετάλλευσης παιδιών για επαιτεία. Αλλά όχι κι έτσι, ρε παιδιά. Καμία κριτική σκέψη; Αναπαραγωγή της εκάστοτε ανοησίας; Εγώ, πάντως, έχω δει κι εκατομμύρια παιδάκια να ουρλιάζουν ολοζώντανα και να γυρνοβολάνε δαιμονισμένα, εκτός κι αν σε αυτά είχαν δώσει κοκαΐνη ή έκσταση.
Είναι απίστευτο, δε, το πόσο επηρεάζεσαι. Ποτέ δε θα ξαναδώ με το ίδιο μάτι τους ζητιάνους. Το πρωί βγήκα και είδα ένα παιδάκι να κοιμάται στην αγκαλιά μιας ζητιάνας. Παραλίγο να αρχίσω να ουρλιάζω για να το ξυπνήσω και να διαπιστώσω αν όντως ήταν μαστουρωμένο. Ευτυχώς, ένα δευτερόλεπτο πριν γίνω ρεντίκολο, ξύπνησε κι άρχισε να ουρλιάζει από μόνο του.
Οι αστικοί μύθοι δεν είναι κακό να υπάρχουν, ξαναλέω πως δείχνουν (και ικανοποιούν) την καταπιεσμένη και εντελώς παρεξηγημένη ανάγκη του ανθρώπου να ρίξει μια ματιά στο επέκεινα, απλά δε χρειάζεται να γίνονται, πώς να το πω, αυτοσκοπός και υπερβολή. Μετά από αυτό το φιλοσοφικό δοκίμιο, πάω να γράψω και την ηλίθια έκθεση για το téléchargement κι ίσως κάποτε αυτοί που βάζουν τα θέματα στις διάφορες εξετάσεις αποκτήσουν λίγη φαντασία. Διότι χωρίς φαντασία δεν είμεθα τίποτε, αγαπητοί.

11 σχόλια:

☆LoUniTa☆ είπε...

συμφωνώ με το θέμα! πράγματι όλο τα ίδια και τα ίδια βάζουν..

πόσους αστικούς μύθους να έχουμε ακούσει πια! ένα είναι και με το μόνο παιδάκι στο σπίτι και το χέρι που δεν του το γλύφει ο σκύλος κάτω από το κρεβάτι αλλά ο τρελός δολοφόνος χαχα
ή το άλλο με τους κυνηγούς οργάνων (αν και αυτό πολύ με τρομάζει όταν το σκέφτομαι)

τι να πεις? μπορεί κάποτε, μια φορά και έναν καιρό κάτι παρόμοιο να είχε συμβεί και μετά να έγινε συνήθεια..

τα φιλιά μου :)

Κατερίνα είπε...

Α, αυτό δεν το ήξερα με το παιδάκι και το σκύλο, αλλά θυμήθηκα αυτό με τις φοιτήτριες που συγκατοικούσαν και η μία έφυγε, αλλά ξέχασε κα΄τι και μπήκε να το πάρει δίχως να ανάψει φως και την άλλη μέρα βρήκαν δολοφονημένητην άλλη και σον τοίχο έγραφε με αίμα "καλύτερα που δεν άναψες φως".

Vasia είπε...

1) Εγώ πάντως πιστεύω ότι κάτι πρέπει να γίνει με όλους εσάς που κυκλοφορείτε ελεύθεροι στο ιντερνέτ και γράφετε ό,τι σας κατεβαίνει στο κεφάλι. Τώρα εγώ που είμαι μόνη μου πώς θα κοιμηθώ με αυτές τις βλακείες με τα αίματα στους τοίχους κλπ;
2) Ο μοναδικός αστικός μύθος που έχει επιβεβαιωθεί είναι ο μαλλιάς του ΙΚΑ...

Κ. † είπε...

Πςςς,την φιλοσοφία μας την φύλαγες για το τέλος,μ' αρέσεις!
Κάτσε εκεί που κάθεσαι με το téléchargement!Όταν έδινα εγώ Γαλλικά (ποιο πτυχίο μου διαφεύγει,γιατί πεινάω κιόλας),μας είχε πέσει έκθεση «Πώς θα ήταν η ιδανική χώρα για 'σένα».Έκανα μια προσπάθεια να το παίξω οικολόγος και ονειροπόλα,αλλά δε νομίζω να έπεισα. Φιλάκια!

Κατερίνα είπε...

Vassia, σιγά, ποιος θα σκαρφαλώσει στον τρίτο χωρίς ασανσέρ και θα 'χει και κουράγιο να γράψει με αίμα στους τοίχους;
Κατερίνα, σημασία έχει να πήρες το πτυχίο, όλα τα άλλα είναι μπαρμπουτσαλά, που θα λέγανε κι οι Γάλλοι.

Κ. † είπε...

Όχι,παράπονο δεν έχω,όλα τα πτυχία τα 'χω πάρει,αλλά τα θέματα παραμένουν βαρετά και ηλίθια.

Calliope είπε...

Τα θέματα είναι τα ίδια και τα ίδια στα πτυχία για να υπάρχει συγκεκριμένη ύλη να προετοιμαστούν οι υποψήφιοιΚατ μου! Επίσης απευθύνονται και σε ηλικίες μικρότερες της "λυκειακής" σας. Φαντάζεσαι να δίνουν τα παιδάκια αστικούς μύθους; Θα ουρλιάζουν κ θα λυποθυμάνε!
Βάσια ακόμα γελάω!
Ο ληστής σου θα μαθαίνει ελληνικά;

Ανώνυμος είπε...


ρε συ Βασάκι, η Κατερίνα έχει μάθει Γαλλικά ?΄εσύ θυμάσαι?

Κατερίνα είπε...

Calliope, μας πρόκοψε η συγκεκριμένη ύλη, κι άλλωστε, ναι, άμα το παιδάκι έχει φτάσει να δίνει C2, ας δώσει και για τους αστικούς μύθους. Επίσης, γιατί ο ληστής της Βάσιας να μαθαίνει ελληνικά, δεν το κατάλαβα αυτό.
Ρε συ ανώνυμε, δε μας ξεφορτώνεσαι, λέω γω. Ναι, ρε, είχε μάθει και καλύτερα από σένα, αν θες να ξέρεις.

Vasia είπε...

Ανώνυμε, je ne me souviens pas ....

Χι χι, έτσι δεν θα μας καταλάβει

MY WHITE IDEA DIY είπε...

Thanks for your visit!
kisses

MY WHITE IDEA DIY